Alles op een rijtje voor de Nederlandse finale

18 september 2019

Nog vijf dagen en dan barst de strijd los. Maandag 23 september, de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Het winnende team, bestaande uit chef en commis, gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel in Tallinn, Estland in 2020. Daar strijden 24 landen voor één van de 11 plaatsen die doorgaan naar de wereldfinale in Lyon.

Finalisten
De vijf finalisten die het dit jaar tegen elkaar gaan opnemen zijn:
– Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
– Micha van der Veen van restaurant Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
– Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee
– Rob wijnen van restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
– Menno Post van restaurant Olivijn* in Haarlem

Juryleden
Onder leiding van voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en tweesterrenchef Soenil Bahadoer (De Lindehof**) is een unieke vakjury samengesteld om de kandidaten te beoordelen tijdens de finale:
– Moshik Roth is chefkok bij &moshik** in Amsterdam
– Jarno Eggen is chefkok en eigenaar van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst
– Sidney Schutte is executive chef bij restaurant Spectrum** in het Waldorf Astoria in Amsterdam
– Jan Sobecki is chefkok en eigenaar van restaurant Tribeca** in het Brabantse Heeze
– Jannis Brevet is chefkok en eigenaar van Restaurant Inter Scaldes*** in Kruiningen

De opdrachten
De opdracht voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or is reeds aan de vijf finalisten bekendgemaakt. De finalisten is gevraagd om 1 vis- en 1 vleesgerecht te presenteren. In totaal hebben de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moeten 14 borden gemaakt worden

Opdracht 1
Voor opdracht 1 moet de kandidaat een visgerecht maken waarin groente een prominente rol hebben. De vissoorten die gebruikt moeten worden zijn schol en Hollandse garnalen. Geleverd door versvishandel Jan van As. Ook moeten het minimaal vier garnituren zijn, waarvan één koolhydraatbereiding.

Opdracht 2
Voor opdracht 2 moet de kandidaat een vleesgerecht maken met minimaal vier garnituren en minimaal één begeleidende saus, maximaal twee. De vleessoorten, gesponsord door Nice to Meat, die gebruikt moeten worden zijn ossenhaas, rundernek en ossenstaart. Ook bij deze opdracht minimaal vier garnituren, waarvan één koohydraatbereiding. Ook beoordeelt de jury op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden.

Nieuw onderdeel: presentatie op schaal
Dit jaar is er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moeten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moeten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Programma
09:30uur                 Start eerste kandidaat
11:00uur                 Start presentatie op de beursvloer
14:00uur                 Voorstellen juryleden
14:30uur                 Uitserveren van eerste visgerecht
15:05uur                 Uitserveren van eerste vleesgerecht
16:00uur                 Juryoverleg
17:00uur                 Bekendmaking winnaar