The two types of crises may generic tamoxifen citrate be differentiated by the..

Entree Magazine presents: Bocuse d’Or: Interview André van Doorn

15 mei 2018

Op 11 en 12 juni vindt de Europese finale van Bocuse d’Or plaats in Turijn. Lars Drost zal daar samen met zijn commis Mike Klaassen strijden om een plek op de wereldfinale in Lyon in januari 2019. Eerder lieten we ex-deelnemer Jan Smink al aan het woord over zijn ervaringen. Dit keer gaan we in gesprek met  ex-deelnemer André van Doorn, chefkok van Kasteel Heemstede*​ en bestuurslid van Bocuse d’Or Nederland.

Hij was met zijn deelname in 1989 een van de eerste Nederlandse deelnemers van Bocuse d’Or. André van Doorn, chefkok van Kasteel Heemstede*: “Ik werkte destijds bij De Hoefslag* in Bosch en Duin. Kooklegende Paul Bocuse, die in 1987 de wedstrijd oprichtte en onlangs overleed, kende mijn chef goed. Hij vroeg of hij misschien nog een geschikte kandidaat wist voor de derde editie van Bocuse d’Or.”

Alles zelf regelen
Van Doorn werd naar voren geschoven. “Zo simpel ging het in die tijd. Er waren toen geen Nederlandse en Europese voorrondes. Ook werd er niks gesponsord. Apparatuur, producten, kennis van wedstrijdkoken we moesten alles zelf regelen en zelf informatie inwinnen.”

Professioneler
Die tijd is inmiddels veranderd. Hierover vertelde Jan Smink eerder. Zo wordt de stichting Bocuse d’Or Nederland steeds professioneler, verlenen veel grote bedrijven hun medewerking, is er een speciale trainingskeuken in samenwerking met het ROC Amsterdam en worden er budgetten beschikbaar gesteld. Het buitenland is echter al veel verder. In sommige landen krijgen deelnemers veel vrij om te oefenen en stelt de overheid grote budgetten beschikbaar.

Jonge talenten aansporen
Of het ooit zo ver in Nederland gaat komen, weet Van Doorn niet. Maar de oprichting van de stichting Bocuse d’Or Nederland in 2008 draagt in elk geval wel voor een groot deel bij aan het Nederlandse succes. Van Doorn is een van de bestuursleden van het eerste uur. “Wij willen het hoge culinaire niveau van Nederland internationaal laten zien en jonge chefs aansporen om mee te doen aan dé wedstrijd. Deze editie hadden we twaalf deelnemers voor de Nederlandse finale. Daarmee is ons doel voor dit jaar bereikt en we hopen dat de komende jaren te continueren.”

Rising stars
Hij vervolgt: “Ik merk dat het vooral jonge chefs die mee willen doen, de rising stars. Gevestigde namen zullen zich niet snel opgeven. Zij hebben het podium niet nodig en zijn vaak te druk met een eigen zaak. Voor jonge talenten is dit het allermooiste podium.”

Lars Drost
Binnenkort is het de beurt aan Lars Drost (25), werkzaam bij Ciel Bleu** in Amsterdam. Samen met zijn commis Mike Klaassen (19) won hij tijdens Gastvrij Rotterdam de Nederlandse finale. In juni strijden ze in het Italiaanse Turijn om een plek op de wereldfinale in januari 2019 in Lyon.