Europese finale Bocuse d’Or opnieuw uitgesteld

11 juni 2020

Het internationale organisatiecomité van Bocuse d’Or (I.O.C.) heeft besloten de Europese finale van de kookwedstrijd opnieuw uit te stellen. Er heerst teveel onzekerheid over het al dan niet openen van de grenzen en de mogelijkheid om te reizen voor de deelnemende teams. Aanvankelijk was de Europese finale op 28 en 29 mei gepland, wat eerder werd uitgesteld tot 3 en 4 september. De nieuwe vastgestelde datum is nu 15 en 16 oktober 2020. De beslissing is genomen in overleg met de Estse autoriteiten en zal de reismogelijkheden voor de verschillende landen beter garanderen.

De aanhoudende gezondheidscrisis waarmee we worden geconfronteerd, treft ons allemaal. Daarom heeft het I.O.C. onlangs overleg gepleegd met alle gastlanden waar continentale finales van Bocuse d’Or worden gehouden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de Europese finale, maar wereldwijd voor de wedstrijd.

Team Bocuse NL
Het team van Bocuse d’Or Nederland, bestaande uit chef Marco van der Wijngaard (restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht) en commis Yentl van Gilst (restaurant de Burgemeester* in Linschoten), heeft alle begrip voor deze beslissing. Marco: “Jammer dat het weer verplaatst wordt. Ik hoop wel dat we meer informatie krijgen over hoe ze de invulling nu zien en natuurlijk hoop ik dat het in oktober echt doorgaat. We hebben er nog steeds heel veel zin in om tijdens die wedstrijd te gaan koken. We gaan gewoon door met onze voorbereidingen en we hopen dat we snel ook de tweede opdracht krijgen.”

Wereldwijde gevolgen
Ook de andere continentale finales van Bocuse d’Or hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De finales van Bocuse d’Or Azië (gepland op 1 en 2 juli 2020) en Bocuse d’Or Amerika (gepland op 25 en 26 september) zijn helemaal geannuleerd. Voor deze twee wedstrijden heeft de organisatie een keuze gemaakt: de landen die zich in 2018 hadden geselecteerd voor de wereldfinale zijn nu gevraagd om deel te nemen aan de wereldfinale op 26 en 27 januari 2021. De volgende landen zijn voor deelname aan de finale in Lyon geselecteerd:

• Bocuse d’Or Amerika: VS, Canada, Argentinië, Brazilië, Chili.
• Bocuse d’Or Azië: Japan, Thailand, Zuid-Korea, Singapore, Australië.

Deze landen hebben tot 1 september de tijd om hun deelname aan de organisatie te bevestigen. Tevens heeft de keuzecommissie, onder leiding van Jérôme Bocuse, voorzitter van Bocuse d’Or, besloten om twee wildcards voor de finale van 2021 toe te kennen aan kandidaten uit de regio’s Azië en Amerika die niet zijn geselecteerd. De wildcards worden binnenkort bekendgemaakt.

De finale van Bocuse d’Or Afrika is, net zoals de Europese finale, uitgesteld en wordt gehouden op 24 en 25 oktober in Marrakesh, Marokko.