Opdracht voor kandidaten van voorronde Bocuse d’Or Nederland is bekend

18 april 2019

De opdracht voor de voorronde van Bocuse d’Or Nederland is op donderdag 18 april aan de kandidaten bekendgemaakt. De tien strijders krijgen een pittige opdracht, met als thema “Verfijning”. In deze opdracht staan groenten en kalfsvlees centraal.
 
De opdracht
De voorronde wordt gehouden op maandag 27 mei in het Innovatiecentrum van FrieslandCampina in Wageningen. De kandidaten mogen onderdelen van de gerechten thuis voorbereiden. In ieder geval moeten in de gerechten producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland gebruikt worden.
 
De opdracht luidt als volgt:
De kandidaat moet een gerecht maken (in 5-voud), bestaande uit:

  • Minimaal één bereiding van kalfsvlees (geleverd door de VanDrie Group);
  • Vier garnituren, waarvan één aardappel- of meelspijsgarnituur.

Overige voorwaarden waar de kandidaten rekening mee moeten houden:

  • De totaal beschikbare tijd is 1,25 uur. Vooraf is er 10 minuten de tijd om de eigen meegebrachte materialen en producten klaar te zetten;
  • De bereidingen van kalf mogen voorbereid meegenomen worden;
  • Twee van de vier garnituren mogen voorbereid meegenomen worden;
  • Twee van de vier garnituren moeten gemaakt worden van producten uit een black box die door Makro Nederland wordt aangeleverd. Je krijgt hiervoor 20 minuten, waarin je ook de receptuur voor jezelf kunt uitwerken;
  • Voor fonds moeten producten van CHEF worden gebruikt;
  • De cressen worden geleverd door KoppertCress, al jaren vaste leverancier van Bocuse d’Or;
  • Brood(producten) komt van het Vlaamsch Broodhuys;
  • Diverse zuivelproducten van Debic zijn beschikbaar in de keuken en mogen niet worden meegenomen. Overige zuivelproducten mogen door de kandidaten worden meegenomen.


Wedstrijdleider is oud-deelnemer Marco Poldervaart, SVH Meesterkok en bestuurslid Stichting Bocuse d’Or Nederland. Hij gaat de kandidaten begeleiden tijdens deze voorronde. Ook is de jury voor de voorronde nagenoeg bekend en dit zal begin mei bekend worden gemaakt.
 
Kleding
Alle kandidaten en juryleden worden gekleed door de nieuwe partner van Bocuse d’Or Nederland: Bragard. De 10 kandidaten ontvangen een op maat gemaakte buis met de logo’s van de grootste sponsoren. Zij dienen zelf te zorgen voor een zwarte koksbroek.
 
Nederlandse finale
De beste kandidaten plaatsen zich voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september. Daar zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As of Delisalm. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.