Soenil Bahadoer is Chef van het Jaar GaultMillau 2020

3 december 2019

Onze voorzitter, tweesterrenchef en SVH Meesterkok Soenil Bahadoer van De Lindenhof** in Nuenen is uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2020. Hij is nog lang niet klaar.

Hij praat gewoonlijk al tamelijk snel, maar zo vlak nadat bekend is gemaakt dat hij zich Chef van het Jaar mag noemen, struikelt hij bijna over zijn woorden. ,,Ik ben zo ont-zet-tend trots, man, dat wil je niet weten. Trots op mijzelf ja, maar vooral op het hele team, alle mensen waar ik mee samenwerk. Dankbaar ben ik ze”, aldus Bahadoer.

Flamboyant

De verkiezing wordt georganiseerd door het blad Gault&Millau. De jury roemt niet alleen zijn culinaire, maar ook de andere kwaliteiten van de Nuenense chef en eigenaar van De Lindenhof: ‘Het is een persoon die groter is dan het restaurant’ en ‘Het is een flamboyante, sterke persoonlijkheid met het hart op de juiste plaats die velen inspireert’.

Bahadoer, vanuit Amsterdam waar de prijs werd uitgereikt: ,,Tja, dat klopt wel zo’n beetje. Maar belangrijk is ook te weten dat je elke dag heel veel energie nodig hebt om dit te kunnen doen en vooral: te kunnen blíjven doen. En dat lukt nu al 24 jaar.”

De Lindenhof hoeft niet groter te worden, zo geeft hij desgevraagd aan: ,,Nee. Ik denk zelfs dat, omdat wij relatief klein zijn gebleven, we zo groot hebben kunnen worden, snap je? En dat wil ik graag zo houden. Maar, ik ben er nog niet.” Op zoek naar die derde Michelin-ster dus? ,,Wil een bokser winnen? Tuurlijk gaan we daar voor, elke dag weer, elke dag gas erop!”

Zoon

Tijdens zijn dankwoord roemde hij onder andere zijn moeder, die hem veel heeft bijgebracht: ,,Zij heeft mij in m’n jeugd smaken leren kennen, die ik nog altijd gebruik, zij heeft het mogelijk gemaakt dat ik kan koken zoals ik nu kook.”

Veel lof had Bahadoer ook voor zijn rechterhand Gijs Hoevenaars. ,,Gijs is echt een topper, is al bij mij vanaf het eerste jaar en is niet alleen een goede chef, maar ook nog eens heel eerlijk en loyaal. Ik noem hem wel mijn zoon en dat is niet voor niets.”

De bekendmaking tot Chef van het Jaar gebeurde in Amsterdam tijdens de presentatie van de Gault&Millau 2020. Dat is – naast die van Michelin – de bekendste culinaire gids in Europa, met een zeer kritische jury. Die oordeelde tot slot nog over de Nuenense chef: ‘Ere wie ere toekomt: Soenil Bahadoer is meer dan ooit een van de bepalende figuren aan de top van de gastronomie in Nederland.’