Team Bocuse d’Or NL 13e plaats in Europese finale Bocuse d’Or

12 juni 2018

Turijn, 12 juni 2018

Chef Lars Drost (25, Ciel Bleu Restaurant**) en commis Mike Klaassen (19, Ciel Bleu Restaurant**/Sterklas ROC van Amsterdam) hebben de 13e plaats bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer Jan Smink, presenteerde team NL na 5 uur en 35 minuten een prachtig resultaat: een vegetarisch restaurantgerecht en een opgemaakte presentatieschaal. 

Het vegetarische gerecht moest kaas uit de regio Piëmont bevatten. Daarnaast werd 16 uur voorafgaand aan de wedstrijd het geheime ingrediënt spaghetti bekendgemaakt, wat ook in het gerecht verwerkt moest worden. De presentatieschaal bevatte Piëmontees rundvlees en risotto. Met een 13e plaats zijn Lars en Mike tevreden als jongste deelnemers van deze Europese finale van Bocuse d’Or. Zij deden dit jaar voor de eerste keer mee aan de meest prestigieuze kookwedstrijd van de wereld. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder jonge talentvolle koks.

 Top 10 landen Europese finale Bocuse d’Or, zij gaan door naar de wereldfinale in januari 2019.

1  Noorwegen                   . 6  België                             .
2  Zweden 7  Zwitserland
3  Denemarken 8  Hongarije
4  Finland 9  IJsland
5  Frankrijk 10  UK

 

Het thema “Tulp” stond gedurende de hele wedstrijd voor Nederland centraal. Zo werden de gerechten op een grote presentatieschaal met tulpvormen gepresenteerd. De schaal is speciaal ontworpen door zilversmeden uit Nederland, evenals de menukaart. Ook waren in de gerechten diverse Hollandse producten verwerkt zoals duindoornbes, klaverkaas en een garnituur van wortel. Het Nederlandse team werd aangemoedigd door ruim 50 Nederlanders die waren meegereisd naar Turijn.

In september 2017 heeft Lars Drost de Nederlandse finale tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam gewonnen en koos Mike Klaassen als commis. Samen werken zij in de keuken van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam onder leiding van SVH Meesterkok Onno Kokmeijer. Drost en Klaassen hebben de afgelopen maanden hard getraind in de keuken van restaurant Ciel Bleu** én in de speciaal ingerichte wedstrijdkeuken bij het ROC Amsterdam waar Mike de Sterklas volgt. Lars Drost: “Zo’n wedstrijd tussen de beste koks van Europa is voor mij een droom die uitkomt en het was gaaf om daaraan mee te mogen doen. Samen met Mike en onze coach hebben we keihard getraind en zijn we samen steeds sterker geworden”. Jan Smink: “Het was een sterk deelnemersveld waar ieder land zijn unieke kenmerken presenteerde. Ik ben dan ook ontzettend trots op Lars en Mike voor wat zij hebben bereikt, ondanks de teleurstelling dat we niet door zijn naar de wereldfinale”.

Over Bocuse d’Or Nederland
Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.