Voorstelronde kandidaten: John

16 mei 2019

De voorlaatste kandidaat die we deze week onder de aandacht brengen en waarvan we meer te weten komen is een echte Bourgondiër in hart en nieren, alles staat bij hem in het teken van eten en drinken. John Spruit is dan ook al 35 jaar een gepassioneerde en veelzijdige chefkok. Van bistro tot sterrenrestaurant, niks is te gek. Bovendien is voor John een leven lang leren vanzelfsprekend. Afgelopen jaar is hij afgestudeerd als internationaal erkend kaasmeester en internationaal gastronoom/sommelier niveau 3.

John’s liefde voor koken is in zijn jonge jaren ontstaan en kreeg hij mee van zijn moeder. Hij verdiepte zichzelf al in bekende chefs, de klassiek Franse keuken en de technieken van Escoffier voordat hij ooit een pan had aangeraakt.

Als ambassadeur van Euro Toques heeft John Bocuse d’Or altijd van dichtbij gevolgd. Hij heeft veel respect voor het gedachtegoed van Chef Paul Bocuse en ziet de selectie van zijn deelname aan de voorronde dan ook als een kroon op zijn lange carrière. Ondanks dat dit de eerste keer is dat hij meedoet aan Bocuse d’Or, heeft hij wel al redelijk veel wedstrijdervaring. In 2018 is John wereldkampioen geworden met de oud Hollandse keuken en in 2016 heeft hij de 2e plaats behaald met Grand Prix du Caviar in een sterk deelnemersveld met o.a. restaurant De Lindehof, Beluga, Bord’Eau en Parkheuvel. Ook dit jaar staat John niet aan de zijlijn, maar heef hij een plek in de finale van Slag op de Schelde weten te bemachtigen tussen meerdere sterrenrestaurants.

Met zijn deelname aan Bocuse d’Or wil John laten zien dat ook ‘de oude garde’, met het gedachtegoed van Escoffier, ver kan komen. Maar bovenal vindt John het een geweldige ervaring om namens Nederland uit te mogen komen. Gezien zijn ervaring, kennis en kooktechnieken denkt hij ver te gaan komen. “Ik ben een perfectionist en kook met passie en met mijn hart. Ik ben zelf een ‘lekkerbek’, zelfverzekerd en ga voor een maximale prestatie”, aldus John.

Als John de Nederlandse finale wint, is tijd vinden om te trainen geen probleem. Hij werkt als zelfstandige, dus hij vult zijn eigen uren in. Bovendien heeft hij een goede demokeuken waarin hij nieuwe dingen kan uitproberen. Mocht hij zover komen dan zal alles in het teken staan van Bocuse d’Or: “Ik ben tevens een enorme motivator en leidinggevende dus eventueel een aanwinst voor het Nederlandse team.”