Voorstelronde kandidaten: Marco

22 mei 2019

De achtste kandidaat die maandag gaat strijden tijdens de voorronde is een gedreven chef, iemand die het liefste bezig is met het koksvak. We hebben het over niemand minder dan Marco van der Wijngaard. Marco vindt het geweldig om creatief te zijn met mooie ingrediënten en wilt zichzelf altijd blijven ontwikkelen door het volgen van verschillende cursussen en door te participeren in kookwedstrijden. Hij is dan ook een fervent wedstrijdchef!

In het derde leerjaar van Marco’s studie is zijn liefde voor het koksvak ontstaan. Hij is voornamelijk getriggerd door zijn leermeester, die heeft hem echt enthousiast gemaakt voor het vak. De jaren daaropvolgend waren erg leerzaam bij verschillende horecazaken. “Ik heb me bij elke zaak duidelijk ontwikkeld en dat vind ik mooi om te ervaren”, aldus Marco.

Hij zag Bocuse d’Or al jaren als een groot doel, wat ook de reden is dat hij zich hiervoor heeft opgegeven. “Het is een wedstrijd waarin je alles uit jezelf haalt om een top prestatie neer te kunnen zetten. De druk tijdens wedstrijden en het werk vind ik erg mooi, het geeft een kik als het dan lukt wat je wilde maken”. Het is zeker niet Marco’s eerste deelname aan een kookwedstrijd, sterker nog, hij heeft gisteren met zijn team de kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019 gewonnen! Hij is een bekende deelnemer van deze wedstrijd op het water van de Oosterschelde in Zeeland en weet nu de vijfde editie op zijn naam te zetten. Met Bocuse d’Or hoopt hij ook zo ver mogelijk te komen, want zijn doelen zijn er om behaald te worden.

Hij acht zijn kans om door te zijn naar de Nederlandse finale even groot als voor de rest van de kandidaten. Hij vindt de voorronde toch wel vaak het spannendst. Mocht hij door zijn en zelfs de Nederlandse finale winnen, is er zeker tijd om te trainen. ’t Amsterdammertje, het restaurant waar Marco werkzaam is, moedigt het juist aan om zijn doelen te behalen. Er wordt hier dan ook vaak gespard over wedstrijdgerechten. Ook is er genoeg tijd voor Marco om te trainen tijdens werkdagen, omdat er nu een sterk en stabiel team staat. “Dat is erg prettig, dan kan je tijdens het kookproces overleggen over wat je aan het doen bent en of het juist is”.