Voorstelronde kandidaten: Yornie

23 mei 2019

Het is alweer tijd voor de voorlaatste kandidaat van de voorstelronde. Deze kok had 12 jaar geleden nooit gedacht dat hij, behalve voor voetbal, een andere passie zou ontwikkelen. Toch heeft Yornie van Dijk een passie voor koken ontwikkeld en voor de koksopleiding aan de Cas Spijkers Academie gekozen, waarna hij zichzelf heeft ontwikkeld en ervaring heeft mogen opdoen in verschillende sterrenzaken in Nederland.

Yornie is opgegroeid in Harderwijk en op zijn 14de begonnen in de afwas bij een restaurant. Daar begon hij een passie voor iets te ontwikkelen wat hij op dat moment alleen voor voetbal had. Hij vond de werkdruk in de keuken fijn, want onder druk presteert hij het beste. “Ik heb dat echt nodig, ik vind het heerlijk om die vibe te hebben tijdens het werk. En dat is eigenlijk tot op de dag van vandaag nooit meer weggegaan,” aldus Yornie.

Yornie vindt Bocuse d’Or DE kookwedstrijd van het jaar, zowel nationaal als internationaal. Hij heeft zich dit jaar voor het eerst opgegeven en het lijkt hem een hele toffe ervaring en goed voor zijn eigen ontwikkeling om hieraan deel te nemen. Natuurlijk gaat hij dan ook voor de prijs maar hij focust zich voorlopig op de voorronde. Wedstrijdervaring heeft Yornie wel. Hij heeft aan meerdere wedstrijden meegedaan tijdens en na zijn studie, waaronder Talent van de toekomst in Vianen. Hij vindt wedstijden geweldig en krijgt er een bepaalde kick van. “Je bent even weg uit de restaurantkeuken, en een wedstrijd koken is toch even heel iets anders dan dat je normaal doet. Je staat op een podium met allemaal jongens en meiden met talent en iedereen die voor de winst wil gaan. Je wilt dan toch altijd winnen, of het nou gaat om een potje fifa of koken.” Met de 2e plaats neemt Yornie dan ook eigenlijk nooit genoegen.

Yornie hoopt natuurlijk de Nederlandse finale te winnen en dat hij Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or. Maar hij wilt vooral veel leren en zichzelf blijven ontwikkelen. Ook vindt hij het belangrijk om nieuwe mensen te ontmoeten in het vak en om zijn ervaringen te delen met anderen. “Vooral volle bak gasgeven en er met 150% tegenaan gaan”. Hij heeft er vertrouwen in dat hij de Nederlandse finale gaat halen en vindt dat je ook met die instelling de wedstrijd moet ingaan. “Uitgaan van je eigen kwaliteiten en laten zien wat je in huis hebt”.

Tijd om de trainen gaat Yornie wel vinden: “Trainen is een heel belangrijk onderdeel van eigenlijk elke kookwedstrijd. Ik ben twee dagen in de week vrij, en een werkdag ziet er bij mij niet uit van 09:00 tot 01:00 dus ik heb de tijd en mogelijkheid om te trainen. En ook al betekent het dan dat je weinig vrije tijd hebt, daar geef ik niet zoveel om. Je wil een prestatie neerzetten voor je land dus dan moet je daar ook voor gaan”.