Waarom jij je moet opgeven voor Bocuse d’Or volgens Lars Drost

15 maart 2019

Juni 2018 stond Lars Drost op het wedstrijdpodium in Turijn van de Europese Bocuse d’Or. Pas 24 jaar en daarmee de jongste deelnemer. Het was zijn beste ervaring ooit en het heeft hem ongelooflijk veel gebracht. Lars, junior souschef bij Restaurant Ciel Bleu** in het Okura hotel Amsterdam, blikt terug en vertelt waarom jij je moet opgeven voor de wedstrijd dit jaar. Meld je aan voor het einde van deze maand!

Waarom dacht jij als 24-jarig broekie een kans te maken?
“Ik had al aan meerdere wedstrijden meegedaan en was vooral nieuwsgierig naar deze wedstrijd. De Bocuse d’Or leek mij echt next level, en dat is het ook. Het is de grootste culinaire wedstrijd die er bestaat. Ik wist al dat je echt anders moet denken bij een wedstrijd, het is een enorme uitdaging.”

Wat heb je geleerd van je deelname?
“Als ik iets geleerd heb, is het plannen. Normaal begin je met je werk, maar bij wedstrijdtrainen moet je nadenken en precies weten wanneer je wat moet doen, anders haal je het niet binnen de tijd. Oh, en alles wat je doet, heeft een reden. Dat is echt key. Waarom doe je iets op deze manier of waarom raak je iets twee keer aan als het niet hoeft? Je bent op een hele andere manier bezig.”

Hoe kwam het dat je ineens bij Jinek aan tafel zat?
“Dat was inderdaad redelijk spontaan. Natuurlijk krijg je veel publiciteit als je meedoet aan Bocuse d’Or. Het is niet voor niets de Olympische Spelen onder de koks. We werden de dag voordat we naar Turijn vlogen uitgenodigd voor Jinek. Die dag was er een bekende chefkok overleden, dus het nieuws had de pijlen al op ons vak gericht.”

Wat heeft jouw deelname aan Bocuse d’Or je opgeleverd?
“Veel contacten in Nederland en het buitenland, en ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Je komt in een heel andere wereld terecht, een wereld waarin iedereen om hetzelfde strijdt. Dat schept een band. Ik heb nog steeds contact met bijvoorbeeld de Belgische en Engelse mannen. Maar ook met de leveranciers, je komt zoveel meer mensen tegen en het vergroot echt je wereld. Bovendien is Bocuse d’Or een perfect podium om jezelf te laten zien. Normaal sta je als kok toch binnen vier muren te koken. Dan is dit je kans om uit die vier muren te treden en jezelf te laten zien.”

Kun je het vergelijken met topsport?
“Absoluut. Je wilt hetzelfde, je gaat voor goud. Daar doe je alles aan. Je wilt niks laten liggen, elk moment van je tijd en alle ingevingen pak je aan. Bocuse d’Or draait om vakmanschap, maar ook om originaliteit. Wie ben jij en wat doe jij als chef? Wat zijn jouw smaakcombinaties? En dat is het mooie aan Bocuse, je ziet het namelijk terug in het plateau dat naar de jury gaat. Daaraan kun je zien van welk land het is, de smaken, de manier van koken.”

Waarom zouden andere koks ook voor Bocuse d’Or moeten gaan?
“Het brengt je enorm veel. Nu ik heb meegedaan weten de meeste chefs in Nederland wie ik ben en je hoeft jezelf toch minder te bewijzen dan voorheen. Bovendien leer je er veel van en haal je echt het maximale uit jezelf. Dat gevoel, dat moet je als chef gewoon meegemaakt hebben.”

Wat zijn je tips voor koks die dit jaar mee willen doen?
“Om te beginnen, een goede voorbereiding is het halve werk. Denk aan materialen: je gaat iets maken, dus wat moet je daarvoor klaarzetten? Hoe beter je nadenkt wat je nodig hebt en hoe meer je jezelf hierin traint, hoe makkelijker het is tijdens de finale. Je hoeft namelijk niks meer te zoeken. Kijk, op culinair gebied is iedereen anders, iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar een goede planning geeft rust en met rust kun je weer logischer nadenken. Dan kun je ervoor zorgen dat je doet wat je moet doen. Maar ook training is belangrijk. Hoe vaker je getraind hebt, hoe minder bang je bent dat iets niet gaat lukken. Je weet dat je alles hebt, dus nu alleen nog doen. Training+planning+timing= succes.”

Road to Lyon
De Nederlandse voorronde vindt plaats op maandag 27 mei 2019, in het FrieslandCampina Innovatie Centrum te Wageningen. Hierna gaan vijf kandidaten door naar de Nederlandse finale, die plaatsvindt op maandag 23 september 2019 tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Het winnende team gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn, Estland (juni 2020).

Wereldfinale
De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in het Franse Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.