Zes chefs door naar Nederlandse finale van Bocuse d’Or

20 juni 2023

Maandag 19 juni streden maar liefst 11 chefs om een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or, tijdens een Cookoff in De Kookfabriek in Rotterdam. Deze extra voorronde werd dit jaar na een overweldigend aantal aanmeldingen in het leven geroepen. De kwaliteit was enorm hoog. Na een zinderende strijd wisten uiteindelijk zes chefs zich te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september.

De zes finalisten voor de Nederlandse finale zijn:

• Louis Craninckx, Odille

• Jos van der Noll, Le Nord

• Djailany van de Laarschot, Nastrium

• Mark Captein, Orangerie De Pol

• Mitchell Tromp, Cuisine D’Amis

• Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje*

Cookoff
In een drie uur durende Cookoff toonden alle chefs hun creativiteit en kwaliteiten aan een vakjury. De kandidaten werkten met producten uit een Mystery Box. Naast de ingrediënten uit de Mystery Box konden de kandidaten ook gebruik maken van aanvullende ingrediënten die door sponsoren en partners van Bocuse d’Or Nederland ter beschikking gesteld waren. De kandidaten moesten een amuse en een hoofdgerecht presenteren aan een vakjury. De jury bestond uit:

• Arjan Speelman, sterrenchef bij Ciel Bleu** gevestigd in Hotel Okura

• François Geurds, SVH Meesterkok bij FG Foodlabs* en FG Restaurant**

• Marcel de Leeuw, SVH Meesterkok, Chef2Chef Manager bij Nestlé professional

• Alain Alders, SVH Meesterkok, F&B manager bij The Duke Golf Nistelrode

• Marco Poldervaart, SVH Meesterkok bij ’t Havenmantsje

De Kookfabriek in Rotterdam was in dit geval een speciale wedstrijdsponsor van de Cookoff en stelde de ruimte voor de wedstrijd gratis ter beschikking. Alle sponsoren en partners waren uitgenodigd en een groot deel maakte deze voorronde van de Olympische Spelen onder koks mee.

Hoogste internationale culinaire niveau
De vakjury was onder de indruk van de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale van Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en SVH Meesterkok François Geurds: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat de wedstrijd Bocuse d’Or als nooit tevoren leeft in de Nederlandse gastronomie. We hebben mooie presentaties gezien, en dat is knap, gezien onder druk koken en onder druk een goed geheel neerzetten een hele uitdaging is. Dat hoort bij deze wedstrijd.”

Moeilijke keuze
De kwaliteit van de kandidaten was enorm hoog en dat maakte de keuze lastig. Daarom heeft de jury besloten zes in plaats van vijf finalisten door te laten gaan naar de finale op Gastvrij Rotterdam. De zesde keuken op Gastvrij Rotterdam is direct met de beursorganisatie geregeld. De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. De uitslagen lagen ver uit elkaar. Waar de één heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top zes wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Nederlandse finale
Tijdens Gastvrij Rotterdam wordt de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de zes sterkste kandidaten uit de Cookoff de strijd met elkaar aan. De jury op Gastvrij Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok François Geurds, wordt een imposante jury samengesteld.

Officiële partners
Deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Perridon Holdings, CHEF Néstle Professional, Tork, BRITA, VanDrie Group, BModesto, Imperial Heritage Caviar, Koppert Cress, SVH, Le Nouveau Chef, François Geurds Group, Gastvrij Rotterdam, Entree, De RestaurantKrant, Spijker en Co en Raspberry Craft. Ook partner worden? Neem dan gerust contact op met het bestuur.

Over Bocuse d’Or
De grote wereldfinale om Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Bocuse d’Or Nederland.
Stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Bocuse d’Or is de grootste gastronomische competitie van de wereld. Zes kandidaten gaan de strijd met elkaar aan tijdens de Nederlandse finale op maandag 18 september 2023 op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De Europese finale is in Trondheim in Noorwegen op 19 en 20 maart in 2024, gevolgd door de wereldfinale in Lyon in 2025.

Foto
Op de foto zie je van links naar rechts: Marcel de Leeuw (jury), Louis Craninckx (Odille), François Geurds (jury), Djailany van de Laarschot (Nastrium), Arjan Speelman (jury), Alain Alders (jury), Jos van der Noll (Le Nord), Marco Poldervaart (jury), Mark Captein (Orangerie De Pol), Marco van der Wijngaard (’t Amsterdammertje*) en Mitchell Tromp (Cuisine D’Amis).