Bocuse d’Or Nederland: wie is winnaar Lars Drost

1 mei 2018

Lars Drost gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or in Turijn in juni 2018. De 25-jarige chef werkt bij Ciel Bleu in Amsterdam. Wie is Lars Drost en waar komt zijn voorliefde voor koken vandaan?

Lars Drost (25) zat als kleuter op de werkbank van zijn vader in Frankrijk. Zijn vader werkte als chef in een restaurant. ‘Geen sterrenzaak. Maar wel een goeie tent. Er werd klassiek gekookt met goede spullen. Vers. Degelijk. Ambachtelijk. Mijn vader beheerste het vak echt. Ik denk dat daar, al zittend en kijkend op de werkbank, mijn liefde voor koken is aangewakkerd. Toen ik een richting moest kiezen op school, was het voor mij vanzelfsprekend. Ik werd ook kok.’ Drost ging naar het ROC in Hilversum, volgde de basisopleiding tot kok, werd daarna zelfstandig werkend kok en stoomde door naar de Sterklas. ‘Mijn allerbeste maatje van de Sterklas werkte onder Onno Kokmeijer bij Okura. Hij ging echter naar Oud Sluis om voor Sergio Herman te werken. Toen heb ik gesolliciteerd bij Ciel Bleu.’

Inmiddels werkt Bocuse d’Or kandidaat-Lars Drost al vier jaar in deze tweesterrenkeuken onder leiding van Kokmeijer. ‘Ik ben nu nog chef de parti, maar ik wil zeker hogerop,’ zegt de ambitieuze jonge chef. We mogen hem ’s nachts wakker maken voor ganzenlever. ‘Dat vind ik echt vet lekker. Zo mooi. Gebakken ganzenlever. Ja, maak me daar maar wakker voor.’ Als Drost met zijn vriendin ergens gaat eten, zoekt hij een gezellig restaurantje uit. ‘Hoeft geen sterrenzaak te zijn. Maar er moet wel goed gekookt worden. Daarnaast moet je er gewoon lekker kunnen zitten, gezellig. Met collega’s gaan we vaak bij Alliance-restaurants eten. ‘Dan gaan we helemaal los over hetgeen op ons bord ligt. Dat kan ik m’n vriendin niet aandoen… Zij is makelaar.’ Zijn droom om ooit nog eens met Cees Helder te koken is in vervulling gegaan tijdens de benefiet-lunch voor Sint Maarten die zondag 1 oktober in het Okura werd gehouden. ‘Dertig sterrenchefs stonden met een assistent aan een chefs-table en aan mij de eer om naast Cees Helder te staan! Apetrots was ik. Net als een paar weken geleden toen mijn ouders bij Ciel Bleu aten. Ik vond het zo tof om hen te laten zien en proeven wat we hier doen. Dat zou ik graag nog eens voor de hele familie doen.’

‘Bocuse d’Or is geweldig’
Lars Drost ziet de Bocuse d’Or als een enorme uitdaging. ‘Als je je inschrijft voor de voorrondes weet je niet hoe het zal eindigen. Het was een enorm spannend traject. Je begint met iets kleins en dat wordt steeds groter. Je bouwt het heel langzaam op. Net als met een gerecht. Je begint met één component en daar komt gaandeweg steeds meer bij en uiteindelijk heb je een bord met diverse componenten dat toch één geheel vormt. Nu ben ik al zo ver dat ik Nederland mag vertegenwoordigen in Turijn. Dat vind ik echt geweldig. Een unieke kans waar ik graag al mijn vrije tijd in steek.’ Commis Mike Klaassen (19) gaat Drost ook in Turijn assisteren. ‘De opdracht is nu nog niet bekend, dus heel concreet trainen lukt nog niet, maar zodra deze er is gaan we aan de slag. Dan hebben we zeker nog een aantal maanden om het gerecht onder de knie te krijgen.’

Artikel geschreven door Misset Horeca.