Inschrijving voorrondes Bocuse d’Or Nederland geopend!

5 april 2017

Prestigieuze vakwedstrijd voor talentvolle koks start voorrondes

Vanaf vandaag  kunnen maximaal 16 koks zich aanmelden voor de voorronde van de Nederlandse finale van de prestigieuze culinaire wedstrijd Bocuse d’Or. De voorrondes worden gehouden op 12 en 13 juni 2017 in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. De winnaars van de voorrondes worden rechtstreeks geplaatst voor de Nederlandse finale die op 18 september 2017 tijdens Gastvrij Rotterdam wordt gehouden. Afgelopen jaren heeft Nederland een topprestatie geleverd en daarom wordt het aantal deelnemers voor de voorronde uitgebreid naar 16 koks die in dienst zijn van een horecabedrijf in Nederland. Deze wedstrijd is voor alle koks die een hoog niveau nastreven. Inschrijven kan tot 15 mei via https://bocusedornederland.nl/aanmelding-voorrondes-bocuse-dor-nederland/.

De deelnemers aan de Nederlandse finale moeten tijdens de wedstrijd laten zien dat ze alle technieken beheersen, dat ze tegen spanning kunnen, dat ze creatief zijn in het ontwikkelen en bereiden van gerechten en gevoel hebben voor presentatie. Een Nederlandse vakjury, bestaande uit SVH Meesterkoks, beoordeelt de prestaties en wijst een uiteindelijke winnaar aan. De jury wordt eind april bekengemaakt.

Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. De winnaars plaatsen zich voor de nationale finale tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2017. De winnaar van de nationale finale plaatst zich voor de Europese finale in Turijn in 2018.

Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.
Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen in de Europese en Wereldfinale. Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks. De voorronde wordt na 2015 nu voor de tweede keer afgetrapt in het FrieslandCampina Innovation Centre, al jarenlange partner van Bocuse d’Or Nederland.

Ambities mogelijk maken
De stichting Bocuse d’Or Nederland draait op giften van partners en sponsors. Samen met partners en hoofdsponsors zoals het zuivelmerk van FrieslandCampina “Hollandia”, het merk CHEF van Nestlé Professional en horecagroothandel Makro willen we graag de nieuwe generatie chef-koks enthousiasmeren voor wedstrijdkoken. Naast deze hoofdsponsors zijn er vele partners en sponsors die elk een onmisbare bijdrage leveren aan het verwezenlijken van onze ambities.

Opdracht
Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland heeft de opdracht voor de voorronde vastgesteld. Deze opdracht ligt in het verlengde van de gedurfde opdracht tijdens de wereldfinale in Lyon, waarmee het team van Jan Smink eerder dit jaar op 1 punt na net buiten de top 10 is geëindigd. Groenten speelden daarin een belangrijke rol. De opdracht wordt pas na de sluitingsdatum van 15 mei aan de deelnemers bekend gemaakt, zodat iedere deelnemer op hetzelfde moment de informatie ontvangt.