Vijf ambitieuze kandidaten in finale Bocuse d’Or Nederland

24 juli 2017

Tijdens vakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt dé culinaire kookwedstrijd gehouden

Tijdens de spannende voorronde in het FrieslandCampina Innovation Center zijn de vijf kandidaten geselecteerd voor de landelijke finale van Bocuse d’Or Nederland. Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt bekend wie Nederland mag vertegenwoordigen op tijdens de Europese finale in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018. De vakjury staat onder leiding van Jonnie Boer, 3-sterrenkok en al jarenlang voorzitter van Bocuse d’or Nederland. Jonnie Boer: “De spanning zal voelbaar zijn op de finale van Bocuse tijdens Gastvrij Rotterdam met deze talentvolle kandidaten. Overal wordt op gelet. Alles moet kloppen. Van voorbereiding, hygiëne-eisen tot het culinaire eindresultaat op de 8 borden.”

Jonnie Boer heeft veel ervaring met het beoordelen van nationale en internationale deelnemers van de Nederlandse en Europese Bocuse d’Or wedstrijden. Jonnie Boer (Librije***) voert de vakjury aan met o.a. de SVH Meesterkoks Soenil Bahadoer (De Lindehof**), André van Doorn (Kasteel Heemstede*) en oud-deelnemer Jan Smink. De keukenjury staat onder leiding van Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).

Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland

  • Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
  • Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
  • Thomas Beekhuis, Bos&Bos Catering/DOTgroningen (Groningen)
  • Lars Drost, restaurant Ciel Blue** (Amsterdam)
  • Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)

De opdracht
Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Er wordt een vis- en een vleesgerecht gemaakt. Bij het visgerecht geldt dat 80% van het gerecht uit groenten moet bestaan en 20% uit vis. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 8 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.

Route naar Lyon
De finale wordt gehouden op maandag 18 september 2017 op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Voorzitter Jonnie Boer: “De route naar Lyon is vandaag met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau.” De Europese finale wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2019.

Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland.

Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.
Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.