Lars Drost van Ciel Bleu uit Amsterdam, winnaar finale Bocuse d’Or Nederland

18 september 2017

Culinair talent wedstrijdkoken Lars Drost vertegenwoordigt Nederland tijden Europese finale

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Lars Drost van Ciel Bleu** in Amsterdam de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Lars Drost gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018. Vijf kandidaten hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij de Nederlandse talenten zijn beoordeeld door de grote sterrenchefs van Nederland. Voorzitter Bocuse d’Or Nederland Jonnie Boer (Librije***): “het gaat om smaak, om presentatie, werkwijze en dat allemaal onder de druk van de klok. Er werd boerenduif en saibling verwerkt tot gerecht, waarbij 80% van het gerecht uit groenten moest bestaan. Het was spannend en mooi. Alles moest kloppen nu op naar de Route to Turijn!”

Winnaar beste visgerecht: Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)

Winnaar beste vleesgerecht: Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)

Beste commis: Jeffrey Buijl

De opdracht

Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Er wordt een vis- en een vleesgerecht gemaakt. Bij het visgerecht geldt dat 80% van het gerecht uit groenten moet bestaan en 20% uit vis. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 8 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.

Route naar Lyon

De finale wordt gehouden op maandag 18 september 2017 op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Voorzitter Jonnie Boer: “De route naar Lyon is vandaag met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau.” De Europese finale wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2019.

Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Vakjury

De vakjury staat onder leiding van Jonnie Boer (Librije***), de vakjury bestond uit de SVH Meesterkoks:

 • Soenil Bahadoer (De Lindehof**)
 • Francois Geurts (FG**)
 • André van Doorn (Kasteel Heemstede*)
 • Rutger van der Weel (Katseveer*)
 • Roger Rassin (La Rive)
 • Jan Smink (bestuurslid Bocuse d’Or NL en oud deelnemer)

De keukenjury stond onder leiding van Marco Poldervaart (’t Havenmantsje).

Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland

 • Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
 • Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
 • Thomas Beekhuis, Bos&Bos Catering/DOTgroningen (Groningen)
 • Lars Drost, restaurant Ciel Bleu** (Amsterdam)
 • Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)

Klik hier voor de foto’s van de NL Finale.